Surfboards

Surfboards

Vanuit de passie voor hout én surfen kwam het idee om houten surfboards te gaan maken. Het is ontzettend deugddoend om je eigen board te maken. Dat plezier wil ik delen met iedereen die daar zin in heeft. Tijdens de workshops willen we het voor iedereen mogelijk maken om je eigen surfboartd te maken. Je krijgt een bouwpakket voor het surfboard naar jouw keuze, alle nodige gereedschappen en professionele begeleiding om tot een topresultaat te komen. Stap voor stap doorlopen we het proces om van een aantal planken tot een pracht van een board te komen.

Workshops

Tijdens de 5-daagse workshop start je van een aantal klaar gemaakte planken en stel je zelf het dek en de bodem samen. Je kiest hoe de planken met verschillende nerf het uitzicht van je board bepalen.

Heb je minder tijd: kies dan voor de 4-daagse workshop: de bodem en dek en zijn al zorgvuldig samengesteld en klaar om op het frame gelijmd te worden.

De workshops gaan door in Kessel-Lo (Leuven).

The One

Allround funboard. Gemiddelde rocker voor een goede paddle snelheid, maar toch genoeg noselift om stijlere takeoffs te kunnen nemen. Het breedtepunt zit onmiddelijk onder de borst wat zorgt voor optimale paddlesnelheid. De gelijdelijk smaller wordende tail zorgt ervoor dat je gemakkelijk vloeiende bochten kan inzetten. De single - to double concave bodem creeert lift en snelheid, en kanaliseert het water langs de vinnen voor extra snelheid.


7'6" x 22 1/4 x 2 3/4" - volume 53,89 L

8'0" x 22 3/4" x 2 7/8" - volume 62,6 L

El Pescado

Classic, beetje oldschool fish. Door de brede nose en het grote volume dat doorloopt tot aan de rails heeft dit board een groot drijfvermogen. Daardoor kan je het in een kortere lengte surfen dan je gewoon bent. Dat maakt het een erg speels board. Door de vlakke rocker en de minimale bodemcontouren is het een erg snelle plank.


5'4" x 20 5/16" x 2 1/2" - volume 31 L

5'10" x 21 3/4 x 2 3/4" - volume 39,5 L

6'2 x 22 1/4" x 2 7/8" - volume 45 L

A Forest

Traditioneel longboard, gedesigned om alle golven te nemen die je maar wilt. Het volume zit over het volledige board, wat het erg geschikt maakt om pivoterende bochten te maken vanuit de tail tot eeuwig durende noserides. De vlakkere nose met lichte concave maximaliseert de lift en stabiliteit wanneer je op de nose staat. De squash tail geeft je dat extra duwtje mee. Toenemende rocker naar de tail en de bolle bodem laten het board gemakkelijk en snel draaien vanuit de tail. 


9'4" x 23 1/4 x 2 7/8" - volume 74,94 L

10'0" x 23 3/4" x 2 7/8" - volume 81,92 L

Waarom houten surfboards?


Hout is het materiaal waaruit de eerste surfboards gemaakt zijn, vandaag grijpen we er naar terug, maar schuwen we de moderne techniek niet: computergestuurde frames en shapes vervoegen de ambacht van het handwerk.

Houten surfboards zijn het ecologische antwoord op de hedendaagse surfindustrie. We gebruiken hout van duurzale bronnen en bouwen boards die met een beetje zorg een heel leven mee gaan.

Surfen met een houten surfboard geeft een erg fijn gevoel, je surft op een board met een ziel. Houten surfboards zijn niet alleen erg performant, ze zijn ook de mooiste in de line-up.

Kan ik wel zelf een board bouwen?


We hebben de stap-voor-stap techniek zo verfijnd dat het voor iedereen mogelijk is om je eigen board te bouwen. Ook al heb je geen ervaring met houtbewerking. Doorheen heel het proces word je professioneel begeleid en bijgestaan. 

Alle materialen en tools worden ter beschikking gesteld 


Kan ik ook een board laten bouwen?


Als je het niet ziet zitten om zelf je eigen board te bouwen, of je hebt de tijd niet, dan kan je een board laten bouwen door ons. Je kiest de shape die je wenst, je kan hier nog enkele specs aan aanpassen zodat het een volledig custom-made board wordt. Contacteer ons voor prijzen en verdere details.

Welke shapes kan ik bouwen?


Houten surfboards zijn het meest geschikt voor Longboards,Midlengths en Fish boards. Omdat hun gewicht iets meer is dan van schuimkernen boards zijn boards met een groter volume aangeraden. Door het grotere volume merk je het extra gewicht in het water amper.


De shapes hierboven (The One, El Pescado en A Forest) zijn de standaard modelen vanwaaruit we vertrekken. Afwijkingen zoals andere tail, rails of fin-setup kan altijd besproken worden.


Wil je je eigen shape komen bouwen? Dat kan zeker ook. Neem contact op om dit te  bespreken.


Hoe verloopt een workshop?


Na een kennismaking starten we met een algemene uitleg over houten surfboards bouwen, de materialen en gereedschappen.

Tijdens de 5-daagse workshop stel je zelf de eerste dag de top- en bodempanelen samen uit geselecteerde en voorbereide planken. Je kan dan zelf kiezen om bvb een lijn in een andere houtsoort te doen. Het verdere verloop valt samen met de 4-daagse workshop.

Bij de 4-daagse workshop hebben wij al de bodem- en top-panelen zorgvuldig samengesteld, zodat je meteen kunt beginnen aan de opbouw van je board.

Dag 1 verlijmen we de bodem met het binnenframe dmv de rocker table, brengen we de blockings aan voor de vinnen, leash en vent plug. We starten ook reeds met de opbouw van de rails.

Dag 2 bouwen we verder de rails op en schaven ze bij. Op het einde van de dag sluiten we het geheel door de top er op te lijmen. De holle plank is volledig gesloten nu.

Dag 3 is het schaven en schuren naar de uiteindelijke shape van de plank. De leash-plug, vent-plug en fin-boxen worden ingewerkt.

Dag 4 is het verder schaven en schuren tot de shape volledig klaar is. Signeren van het board. Het board is nu klaar om geglassed te worden. Dit is niet in de workshop inbegrepen. Je kan je board zelf glassen (wij kunen je voorzien van alle nodige materialen), je kan het door een glasser laten doen of door ons. 

Ik wil me inschrijven voor een workshop


Dat is goed nieuws!

Stuur een mailtje, bel of whatsapp voor beschikbare plaatsen.

De eerste workshop gaat door in het voorjaar van 2024 De juiste datum moet nog bepaald worden. Telkens van 9 tot 17u in de Ateliers Minnoye in Kessel-Lo. De deelnameprijs bedraagt voor de 4-daagse workshop €1225 (midlength) en €1550 (longboard). Voor de 5-daagse workshop zijn de prijzen €1425 (midlength) en €1750 (longboard)


Kan je niet op de voorgestelde dagen, neem dan zeker contact op, dan kijken we welke mogelijkheden er nog zijn.

Ben je zelf met een (vrienden)groep en wil je een workshop voor jullie zelf, neem dan contact op, dan fixen we een speciale workshop voor jullie.

Wat is inbegrepen in de workshop?


In de workshop is inbegrepen:

- Alle bouwplannen

- Ceder planken voor dek en bodem (geschaafd en geschuurd)

- Populieren of Ayous stroken voor de rails (geschaafd en geschuurd)

- Populieren multiplex gelasercut frame (6mm dik)

- Populieren / Ayous / Ceder blokken voor vinnen, leash en vent plug

- Alle lijmen

- Gebruik van alle nodige gereedschappen zoals rocker table, shape stand, klemmen, zagen, schuurpapier, ...

- Alle fin-boxen (FCS of Futures), leash plug en ventialtie plug


Wat is niet inbegrepen? 


Op het einde van de workshop is je board klaar om te glassen  (met glasvezel en epoxy bekleden om het te verstevigen en waterbestendig te maken). Het glassen zelf is niet inbegrepen in de workshop. DIt kan je zelf doen (je kan bij ons een glassing-packet kopen, en ik geef je graag tips en tricks mee). Of je kan het door ons laten doen (€300 / €400).